February 7, 2012

Jalutasin täna pärast trenni läbi vanalinna kodu poole ja mõtlesin mõtlemisest. Mõtlemise puhul on minu arust kaks olulist asja. Esiteks ajame me tihtipeale sassi mõtted ja tunded. Teiseks ei teadvusta me endale, KUI suur võim meie mõtlemisel tegelikult on. Ja need kaks punkti on omavahel tihedalt seotud.

See, kas me reageerime mingile olukorrale positiivselt või negatiivselt, tuleneb päris suures osas mõtlemisest. Me võime mõelda hea asja halvaks, ja vastupidi - halva heaks. Meie ajul on tohutu võim kogu meie elu üle. Probleem on lihtsalt selles, et me ei teadvusta seda endale, ja ajame hoopis mõtted segamini tunnetega. Ja nii haaravadki meie elu üle kontrolli hoopis meie tunded. Tunded aga on ajutised ja erapoolikud ja keevad pidevalt üle, neid usaldada väga palju ei tasu, vähemalt mitte otsuste tegemisel. Ma arvan, et see ongi erinevus emotsionaalse ja mitte nii emotsionaalse inimese vahel - emotsionaalne pigem seisab juba loomu poolest oma eluga tunnete peal, mitte nii emotsonaalne aga pigem mõtete peal. Ja samamoodi ma arvan, et see on erinevus optimisti ja pessimisti vahel - optimistil on juba loomuses mõelda asju positiivseks, samas kui pessimistil seda oskust lihtsalt ei ole. Kõik taandub mõtlemisele.

Näiteks on väga suur vahe inimese vahel, kes mõtleb endast hästi ja on enesega rahul, ja selle vahel, kes mingil põhjusel end pidevalt maha teeb. See erinevus on juba silmaga näha. Ja see on nii tobe, sest jah, inimesed on küll erinevad, mõnel on rohkem, mõnel vähem, aga me kõik oleme ilusad just sel omal moel, me kõik oleme targad just sel omal moel ja me kõik oleme andekad just sel omal moel. Ja mitte kellelgi ei tohiks endale lasta midagi vähemat öelda! Ja see on kõigest väike näide mõtlemisest ja selle jõust.

Harjutus. Võta vastu teadlik otsus, et järgmine kord, kui oled keerulises või negatiivses olukorras, siis mõtled positiivsemalt. Kas või natuke. Ja nagu öeldakse - kui sa saad olukorda muuta, siis muuda; kui sa olukorda muuta ei saa, siis lepi sellega ja mine edasi. Kuldaväärt nõuanne mu arust.

PS! Ma võin olla teoorias tugev, aga see kahjuks ei tähenda, et praktiline pool nii kerge tulema oleks :) Working on it! ;)

No comments:

Post a Comment